gynaecologie

Algemene gynaecologische controle

Vanaf de puberteit consulteert een vrouw regelmatig een gynaecoloog. Dit kan jaarlijks, twee jaarlijks of drie jaarlijks zijn in het kader van een algemene ‘routine’ controle maar ook voor advies rond anticonceptie, fertiliteit, menopauze, zwangerschap, ‘problemen’ met de maandstonden, vaginale infecties en seksualiteit.

Je bezoek aan de gynaecoloog begint met een gesprek waarin je met de arts je eventuele klachten bespreekt (anamnese). Hierna volgt zo nodig een uitwendig en/of inwendig onderzoek van de geslachtsorganen. Hiervoor neem je plaats op de gynaecologische stoel of onderzoeksbank.

Zwangerschap

Zwangerschappen kunnen binnen Medineth begeleid worden.

www.rondzwanger.be

Zwangerschapswens

Je baby een zo goed mogelijke start geven begint eigenlijk al voor de zwangerschap.

Wanneer je wil stoppen met anticonceptie of zwanger wil worden, kan je langsgaan bij je gynaecoloog voor een preconceptioneel consult (= een afspraak vóór bevruchting).

We kunnen dan kijken hoe jij je het best kan voorbereiden op een zwangerschap.

Aspecten die tijdens deze raadpleging aan bod kunnen komen zijn:

Vruchtbaarheid: Hoe werkt de cyclus van de vrouw? Wat kan je verwachten wanneer je stopt met anticonceptie? Wat kan je doen om je kans op zwangerschap te vergroten? Wat als zwanger worden niet meteen lukt? …

Levensstijl: Gezonde voeding, gewicht, beweging, advies over stoppen met roken en alcoholgebruik, arbeidsomstandigheden, …

Foliumzuur: dagelijkse inname van 0.4 mg foliumzuur wordt aanbevolen vanaf het moment dat je stopt met anticonceptie tot en met de eerste drie maanden van de zwangerschap.

Bloedname: Zijn je bloedwaarden in orde? Heb je voldoende vitamine-reserve? Staan je vaccinaties op punt? Heb je antistoffen tegen infecties die mogelijk gevaarlijk kunnen zijn tijdens de zwangerschap (vb. cytomegalovirus, toxoplasmose)? …

Inschatten van risico’s: Zijn er bepaalde ziektes of aandoeningen in je eigen geschiedenis of in die van je familie die het verloop van de zwangerschap kunnen beïnvloeden (vb. astma, diabetes, epilepsie, hoge bloeddruk, schildklierproblemen, genetische aandoeningen,…)? Neem je medicatie die een invloed kan hebben op de zwangerschap? …

Er kan dan ook een algemeen gynaecologisch onderzoek plaatsvinden als dat nog niet gebeurde of langer dan 3 jaar geleden is.

Vruchtbaarheidsbehandeling

Vruchtbaarheidsproblemen kunnen binnen Medineth begeleid worden, de vruchtbaarheidsbehandelingen zelf worden in het ziekenhuis gedaan.

Borstonderzoek

Borstonderzoeken kunnen binnen Medineth uitgevoerd worden.

In België wordt ongeveer 1 op 9 vrouwen geconfronteerd met borstkanker voor de leeftijd van 65 jaar. Dit is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Ook bij mannen kan borstkanker optreden.

Borstkanker is een woekering van cellen die ongecontroleerd groeien (= kwaadaardige cellen) en die het normale weefsel binnendringen en vernietigen. De eigenlijke oorzaak is niet gekend. Het is een multifactoriële aandoening met een aantal risicofactoren:

  • Het geslacht
    98,5% van alle borstkankers komt voor bij vrouwen. Borstkanker bij mannen is zeldzaam, maar de behandeling is in grote mate identiek.
  • Leeftijd
    De kans op borstkanker stijgt met de leeftijd. Het risico is het hoogste bij vrouwen tussen 50 en 60 jaar.
  • Erfelijkheid
    Bij 5 tot 8 procent van de vrouwen met borstkanker is er een erfelijke oorzaak aanwezig (BRCA-1 of -2 mutatie, en andere) Dit wordt ontdekt via een bloedonderzoek.
    Een belaste familiale anamnese (grootmoeder, moeder of zus met borstkanker) wijzen ook op een verhoogd risico, ook wanneer er geen specifiek gen aanwezig is.
  • Natuurlijke oestrogeenproductie
    Als de eerste menstruatie vóór de leeftijd van 12 jaar is of als de menopauze begint na de leeftijd van 50 jaar, is er een licht verhoogd risico op borstkanker.
  • Late of geen zwangerschap
    Het hoogste risico op borstkanker lopen vrouwen zonder kinderen en vrouwen die pas na 35 jaar hun eerste zwangerschap doormaakten. Een (vroege) zwangerschap doet het risico op borstkanker dalen. Ook bij vrouwen die langer dan vier maanden borstvoeding hebben gegeven, verkleint het risico op borstkanker.
  • Leefwijze
    Vetrijke voeding, weinig voedingsvezels en een hoge alcoholinname verhogen het risico op borstkanker. Dat geldt ook voor zwaarlijvigheid na de menopauze.
  • Milieu, Milieu- en omgevingsfactoren, Medicatie
    Postmenopauzale hormoontherapie verhoogt in zeer lichte mate het risico op borstkanker. Het starten van deze medicatie gebeurt na gesprek met de gynaecoloog.

De kankercellen kunnen zich verspreiden via de lymfe- en bloedvaten. Het lymfevocht en bloedbaan kunnen de kwaadaardige cellen meevoeren naar andere plaatsen in het lichaam zoals de longen, de lever of het bot. Men spreekt dan van uitzaaiingen of metastasen.


maak een afspraak

Online afspraakBel voor afspraak: 014 50 76 50

onze gynaecologen

Dr. Hilde Van Sande

Dr. Van Sande is Geneesheer-Specialist Gynaecologie – Verloskunde met bijzondere interesse in Vruchtbaarheidsproblemen.
Ze is verbonden aan het Heilig Hartziekenhuis te Lier en aan het LIFE Centrum te Leuven.
Dr. Van Sande is geaccrediteerd.
Ze is niet geconventioneerd.

Dr. Cathy Caeymaex

Dr. Caeymaex is Geneesheer-Specialist Gynaecologie – Verloskunde.
Ze is verbonden aan het Heilig Hartziekenhuis te Lier en aan de borstkliniek.
Dr. Caeymaex is geaccrediteerd.
Ze is niet geconventioneerd.