Medineth Grobbendonk - Kinesisten

kinesitherapie

De kinesitherapiepraktijk binnen Medineth bestaat uit kinesisten met verschillende specialisaties. Hierdoor kan er een ruim aanbod van behandelingen gegeven worden op basis van de vooropgestelde diagnose van de doorverwijzende artsen.

Door ons multidisciplinair centrum kan een samenwerking met de andere medische disciplines binnen Medineth nuttig en complementair zijn voor de behandeling. Onderlinge communicatie met hen en de betrokken artsen via een kinesitherapeutisch verslag houdt ons gefocust op de doelstelling van de behandeling. Door constant te blijven bijscholen en door onderling overleg proberen wij een optimale revalidatie te bieden.

Onze kinepraktijk werkt heel nauw samen met de Pure Pilates Studio.

Waarmee kan Medineth u helpen?

De manuele behandelingstechnieken omvatten o.a. mobilisaties, oscillaties en zachte manipulaties van de gewrichten, mobiliserende technieken tijdens bewegingen, neurogene mobilisaties, stretching-technieken, diepe dwarse fricties, triggerpuntbehandeling, harmoniserende technieken, medische oefentherapie en trainingstherapie, stabilisatietraining, oefeningen voor het houdings- en bewegingsgevoel, coördinatieoefeningen, bewegingsadvies, rug- en nekscholing…

Er wordt op maat gerevalideerd. In team wordt een orthopedisch letsel (spieren, pezen, ligamenten en gewrichten) besproken, behandeld en geëvalueerd.

Wij integreren een neuromusculaire en articulaire benadering en klinisch redeneren in de behandeling . Zo gauw het mogelijk is trachten wij door beweging en functioneel oefenen de motoriek te optimaliseren.

Er wordt nauw samengewerkt met de Medineth Pure Pilates Studio.

Bekkeninstabiliteit is een overmatige beweeglijkheid van de gewrichten van de bekkenring waardoor deze niet meer als één geheel samenwerkt met de wervelkolom en beide heupen. Het zijn vooral de gewrichtsbanden die te los gaan zitten of waarop gehangen wordt.

Niet alleen de bekkenring kan verwringen maar ook de lendenwervels en zelfs de heupen kunnen wegdraaien. Dit geeft aanleiding tot slecht functioneren van de gehele bekkengordel en bewegingen van de onderste ledematen, in bepaalde houdingen of bij houdingsveranderingen.

De kinesitherapeutische behandeling is gericht op het verminderen van pijn maar ook op oefeningen om de bekkenspieren (diepe buikspieren, lage rugspieren, bekkenbodemspieren) te versterken en terug in balans te brengen zodat er weer een juiste krachtoverdracht is. Houdingscorrectie en functionele oefeningen helpen om zo weinig mogelijk recidief te laten ontstaan.

Aanvankelijk en afhankelijk van de diagnose (blessure, chirurgie) gaat ons team door manuele en myofasciale technieken de gewrichts-, spier-, en fasciale letsels behandelen. Nadien willen wij biomechanisch de beweging optimaliseren voor een efficiënte revalidatie.

De principes van de Pilatesoefenmethode zijn een toegevoegde waarde om de sporter bewust te maken van zijn lichamelijk zwakke schakels die aan de oorzaak liggen van letsels .

Via inzicht in de eigen houding en beweging tijdens de specifieke sportdiscipline en met behulp van onze persoonlijke coaching trachten wij recidieven te voorkomen.

Behandeling plas- en stoelgangproblemen: enuresis nocturna, functionele incontinentie, blaastraining, soiling, obstipatie. Door oefening op een speelse manier, leert het kind een goede proprioceptie van de bekkenbodemspieren, versterkt deze of leert ze juist te ontspannen.

Hiervoor wordt gebruik gemaakt van biofeedbackapparatuur. Door registratie van plas- en drinkmomenten gedurende de dag (nacht) op plas-en drinkkalenders begeleiden wij het kind tot een juiste plasgewoonte. In overleg met de arts en indien nodig, kan er een plaswekker gebruikt worden tijdens de therapie, het gebruik hiervan wordt door ons begeleid.

Bekkenbodemreëducatie is een behandeling van de bekkenbodemmusculatuur. De behandeling wordt gegeven bij de volgende lichamelijke klachten:

 • verzakking van de blaas, de baarmoeder, darm met of zonder incontinentieklachten
 • urineverlies (overdag of  ‘s nachts)
 • moeilijke stoelgang en obstipatie
 • sexuele dysfuncties (vaginisme, ‘dyspareunie’)
 • pre- en postoperatief na ingrepen van de blaas, de baarmoeder of de darm.
 • Pre- en postoperatief na prostaatchirurgie
 • kinderen met plasproblemen ‘s nachts en overdag
 • kinderen met soiling

Prenatale kinesitherapie: vanaf 20 weken zwangerschap (ook eerder indien nodig of gewenst) kan men starten met de individuele prenatale voorbereiding. Bij eventuele lichamelijke klachten tijdens de zwangerschap bvb. bekkeninstabiliteit, spanningsklachten, wordt hier eveneens aandacht aan gegeven tijdens een behandeling. Deze prenatale lessen kunnen aangevuld worden door informatiesessies bij de vroedvrouw. Deze zijn complementair en kunnen in groep of individueel afgesproken worden.

Postnatale kinesitherapie: vanaf 6 weken na de bevalling kunnen deze oefensessies gestart worden. Deze oefeningen zijn er op gericht om het juiste musculaire evenwicht terug te vinden. Naast de algemene conditie wordt er vooral getraind op de bekkenbodemspieren, de lage rugspieren en de diepe buikspieren. Bij bekkeninstabiliteitsklachten zal er traag progressie gemaakt worden, aangepast aan de persoon. De Pilatesoefenmethode wordt hier als oefenconcept gehanteerd.

De kaakgewrichtsregio is een gebied waar verschillende (para)medische specialisten elkaar ontmoeten. Veelvuldig verhoogde spanning van spieren en ligamenten rond de kaakgewrichten leiden tot een scala van klachten (craniomandibulaire dysfuncties).

De geprojecteerde pijnklachten worden soms door de patient als tandpijn ervaren terwijl de tandarts aan de betreffende gebitselementen geen afwijkingen vindt. Ook hoofdpijnklachten of aangezichtspijnen met uitstraling naar het achterhoofd, nek en schouders, kunnen te maken hebben met de storing in de functie van de kaakgewrichten.

Een strak en vermoeid gevoel in de kauwspieren (ook wang- en slaapregio), oorsuizingen alsook duizelingen en op oorpijn gelijkende pijnen kunnen begeleidende klachten zijn. Af en toe zijn er zelfs blokkages van het kaakgewricht.

Doelgroep zijn patienten met recente pijn, recidiverende of chronische pijn, maar eveneens personen die pijn wensen te voorkomen. Rugscholing is veel meer dan het adviseren en aanleren van hef- en tiltechnieken alleen om rugklachten te voorkomen. Er is een therapeutische benadering nodig, gebaseerd op fysieke training en functionele revalidatie.

In onze praktijk maken wij gebruik van de Pilatesoefenmethode.

Deze behandeling bestaat uit een combinatie van musculaire behandelingen, relaxatietechnieken en oefentherapie met de Pilatesoefenmethode om zeer progressief de eigen weerstand weer te herwinnen en optimaliseren.

Er wordt samengewerkt met ons psychologieteam indien gewenst.

Dry needling is een behandelmethode in de kinesitherapie die wordt ingezet bij pijnlijke of gespannen spieren. Tijdens de kinesessies wordt gebruikgemaakt van een dunne acupunctuurnaald waarmee verhardingen in de spieren snel en doeltreffend worden aangepakt. Zo kunnen jouw spieren terug langdurig ontspannen.

Hoewel dry needling net als acupunctuur gebruikmaakt van dunne naalden zijn er toch enkele belangrijke verschillen tussen deze twee behandelvormen. Bij acupunctuur worden meerdere naalden in je huid geplaatst om de energie van je lichaam te beïnvloeden. Bij dry needling wordt er met één dunne naald in de gespannen spier of triggerpoint geprikt om deze terug los te maken.

Relaxatietherapie richt zich op het verbeteren of herstellen van de harmonie tussen lichaam en geest. Wanneer we ons”niet goed in ons vel voelen” is er meestal een onevenwicht tussen beide.
Het is dan ook een therapie waarbij we lichaam en geest niet als iets afzonderlijks gaan bekijken. Gebruikmakend van verschillende technieken trachten we te streven naar een innerlijke rust. Door deze innerlijke rust gaan we ons meer bewust worden van onze mogelijkheden en onze tekortkomingen. Zo leren we onze grenzen te respecteren en verhogen op deze manier de mentale en fysieke weerstand.

Relaxatietherapie is een erkende verstrekking binnen de kinesitherapie. Er wordt gewerkt op voorschrift van een huisarts of specialist, deze therapie komt dan ook in aanmerking voor een terugbetaling onder bepaalde voorwaarden.

Het is belangrijk om een goede positie op de fiets te hebben. Fietsen is een repetitieve cyclische beweging. Ieder lichaam is uniek en nooit volledig symmetrisch opgebouwd. Na verloop van tijd kan een niet-aangepaste fietspositie leiden tot mindere prestaties, ongemak, pijn en blessures.

Bij Medineth willen wij jou vanuit een kinesitherapeutisch inzicht de optimale bike-fitting aanbieden om deze blessures te voorkomen. Het accent van de bike-fitting is voornamelijk vanuit het medische aspect, hierna ligt de focus op verbetering van de prestatie.

De bike-fitting bestaat uit verschillende onderdelen met een totale duur van ongeveer 90 minuten:

 • Een anamnese/intakegesprek en screening van jouw lichaam
 • Plaatsing van de schoenplaatjes
 • Opmeten van de koersfiets
 • Fietspositie bekijken op vaste rollen (elite direct drive)
 • Aanpassingen aan de fiets uitvoeren op basis van de de screening en positie op de fiets
 • Terug opmeten van de aangepaste fietspositie
 • Eindverslag met alle meetresultaten en verdere adviezen na de bike-fitting

Het eindresultaat van deze bike-fitting is een optimale fietspositie waardoor je met een gerust hart kan beginnen met het opbouwen van jouw trainingen.

Medineth kinesisten

Vincent Van Kerkhoven

Opleiding2005 (Arteveldehogeschool Gent) Master in de revalidatiewetenschappen en kinesitherapie
2006 (Ugent) Manama Musculoskeletale revalidatiewetenschappen en kinesitherapie
2007 (Ugent) Postgraduaat in deManuele Therapie
SpecialisatieManuele therapie
Kaakkinesitherapie
Medische oefentherapie en taping

Matthias Drees

Opleiding2016 (Uhasselt) Master in de revalidatiewetenschappen en kinesitherapie(sportkinesitherapie)
2017(VUB) Manama in de Manuele therapie
2018(Wolf performance) Bikefitting
2019(Dry needling Gent) Dry needling
SpecialisatieManuele therapie
Sportkinesitherapie
Dry-needling
Bikefitting

Marijn Belmans

Opleiding2004 Licentiaat in de revalidatiewetenschappen en kinesitherapie (KUL)
2005 Interuniversitaire opleiding pelvische reëducatie
2011 Manuele lymfedrainage Vodder
2016 Pilates intructor training mat foundation/level 1 (Corpus Studio)
SpecialisatieBekkenbodemreëducatie
Pre -en postnatale begeleiding
Manuele lymfedrainage volgens Vodder
Pilates mat foundation/level 1

Inge Croux

Opleiding1978 academische graad Kinesitherapie Parnas-KUL
2001 Founder Kinesitherapie Medineth
Bijzondere beroepsbekwaamheid in de bekkenbodemreëducatie en perinatale kinesitherapie
Master Teacher Pilates, Kwaliteitslabel EREPS
SpecialisatieMAT: Foundation, LEVEL 1,2,3
TOESTEL: Foundation, LEVEL 1,2,3
– reformer
– cadillac
– chair
– barrel
Corealign
Bodhi suspension

maak een afspraak

Bel voor afspraak: 014 50 76 50Online afspraak maken

onze kinesitherapeuten

Inge Croux
Marijn Belmans
Vincent Van Kerkhoven
Matthias Drees


conventie

De kinesitherapeuten werken gedeconventioneerd. Informeer u bij uw therapeut voor meer details.


tarieven

€ 42,00 / intake€ 35,00 / sessie

(uitgezonderd voor E-/Fb-pathologiën – informeer u hieromtrent aan de balie of bij uw kinesitherapeut)

Supplementen worden aangerekend bij sommige behandelingen voor gebruik extra material of specifieke toestellen (oa bij dry-needling, lymfedrainage met presso-toestel, …) – informeer bij uw therapeut voor meer details. Het supplement voor het gebruik van het presso-toestel bij lymfedrainage bedraagt 5,00 EUR.

Terugbetaling kan verschillen per statuut, informeer bij uw mutualiteit.

Annuleren van afspraken:
Graag 24u op voorhand uw afspraak annuleren, anders kan een verzuimvergoeding voor de gereserveerde tijd (van de therapeut of tandarts en de assistentie) in rekening gebracht worden. Deze verzuimvergoeding bedraagt 25 EUR per gereserveerde 30 minuten behandeltijd. De gereserveerde behandeltijd is afhankelijk van het type afspraak.


links

www.charco.be
incontinentie bij kinderen

www.pelvired.be
bekkenbodemrevalidatie

www.rondzwanger.be
RondZwanger

www.vodderschool.be
manuele lymfedrainage

rugschool.skynetblogs.be
rugschool

www.thuisarts.nl
cvs

www.bicap.be
pre- & postnatale kinesitherapie, womans health


Huisregels KinesitherapieAnamnese Kinesitherapie